פשיטת רגל נתפשת בדרך כלל כמהלך כפוי, שהרי לא סביר להניח שאדם פרטי או חברה כלשהי (בהליך שנקרא פירוק חברה) משתוקקים לכך.
עם זאת, המציאות כידוע סבוכה, ומה שנראה לא סביר ביום אחד עשוי להפוך לסביר ביום שלמחרת. ישנם בהחלט מצבים שבהם הליכים של פירוק חברות או הליכים של פשיטת רגל נעשים לא מתוך כפיה אלא מתוך רצון. בדרך כלל, מדובר ברצון להסדיר את כלל החובות בצורה מסודרת, כך שלאחר מכן ניתן יהיה לפתוח דף חדש. ומה לגבי הוצאה לפועל? האם יש אפשרות לפתוח תיק בהוצאה לפועל כנגד מי שהחל בהליך של פשיטת רגל? ומה לגבי פירוק חברה מרצון? האם במצב כזה ניתן לפעול מול הוצאה לפועל?
פשיטת רגל וצו כינוס
לעומת הליך של הוצאה לפועל ופתיחת תיק, הליך שנעשה תמיד ביוזמה של נושה או מי שזכה בתביעה משפטית כנגד בעל חוב, מהלך של פשיטת רגל מרצון נעשה ביוזמתו של החייב עצמו (ישנם מצבים שבהם פשיטת רגל נעשית ביוזמה של נושה, אולם כאן אנו מבקשים להתמקד במצבים של פשיטת רגל מרצון).
כאשר מגישים בקשה לפשיטת רגל, אמור להתקבל בהמשך צו כינוס נכסים. צו זה ניתן על ידי בית המשפט, כאשר בית המשפט רואה צורך להגן על הנכסים של פושט הרגל. זהו שלב ביניים, עד שהנכסים של פושט הרגל עוברים לניהולו ולפיקוחו של הכנ"ר – כונס הנכסים הרשמי. מה משמעותו של צו זה? המשמעות היא שהנושים מוגבלים ביכולתם לדרוש את חובם או לפעול לגבייתו תוך עקיפת בית המשפט. רק במידה ובית המשפט יאשר הליכי גבייה כאלה, ניתן יהיה לבצעם.
לצו הכינוס תכלית חשובה – מתן זמן להגיע לפשרה עם הנושים או מתן שהות לסיים באופן מסודר את תהליך פשיטת הרגל. בזמן זה, לא ניתן להפעיל הליכים של הוצאה לפועל ולא ניתן לפתוח תיק חדש בהוצאה לפועל אלא אם כן בית המשפט אישר זאת במפורש. צו כינוס, בשל חשיבותו הרבה מבחינת גביית חובות והוצאה לפועל, חייב להיות מפורסם ברבים, לרבות פרסום ברשומות המדינה ובעיתון.
פשיטת רגל ותום הלב
כאשר מבצעים הליך של פשיטת רגל מרצון, חייב להישמר עקרון תום הלב. בין היתר, משמעות הדבר היא שפושט הרגל לא יכול להגיע להסדר חובות עם נושה מסוים, באופן שיפגע בנושים אחרים. בית המשפט יקבע בדרך כלל סכום חודשי שאותו אמור לשלם פשוט הרגל לטובת כלל חובותיו.
התשלום יקבע לאחר בחינת יכולתו של פושט הרגל בהתאם להכנסותיו, הכנסות בני שמשפחה, יכולת השתכרות ועוד. בסופו של דבר, פושט רגל מצפה לקבלת צו הפטר, זהו צו מטעם בית המשפט הפוטר מחובות קודמים, למעט סייגים המנויים בחוק.
פירוק חברה ופתיחת תיק הוצל"פ
כעת, ראוי לייחד כמה מילים על פירוק של חברה ופתיחת תיק הוצ"פ (הוצאה לפועל). כאשר מדובר בפירוק כפוי של חברה, כונס הנכסים יהיה הגורם היחיד שאליו ניתן יהיה להפנות בקשה לתשלום חוב. פניה להוצאה לפועל תהיה אסורה. אך מה לגבי פירוק חברה מרצון? האם במקרה כזה ניתן או לא ניתן לפתוח תיק בהוצאה לפועל?
כאשר הפירוק נעשה מתוך רצון, באופן וולונטרי אפשר לומר, קיימת זכותו של נושה להגיש בקשה לפתיחת תיק בהוצאה לפועל. יחד עם זאת, במידה והגיש נושה מסוים תביעת חוב למפרק של נכס החברה, לא ניתן יהיה במקביל לפתוח תיק בהוצאה לפועל. מה שכן ניתן לעשות, במידה והחלטתו של המפרק לא משביע את רצונו של הנושה – ניתן להגיש ערעור.